Мета курсу (інтегральна компетентність) розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми у галузі виробництва і технологій та у процесі навчання, що передбачає застосування визначених теорій та методів відповідної науки і характеризується певною невизначеністю умов і вимог. Здобути глибокі теоретичні знання та набути практичних навичок, які дають можливість вільно володіти принципами системного аналізу, розробляти потрібні стандарти, самостійно ставити й розв'язувати наукові та виробничі задачі з керування якістю продукції, ефективно використовувати нормативно-технічні документи, отримати певні знання в області сертифікації і управління якістю.

Цілі курсу (програмні компетентності)

- знання і розуміння предметної області та професійної діяльності;

- здатність вчитися і оволодівати сучасними знаннями;

- здатність виявляти ініціативу та підприємливість;

- навички використання інформаційних та комунікаційних технологій;

- розуміння положень теоретичної стандартизації, метрології сертифікації та управління якістю;

- розуміння основних чинних державних та міжнародних нормативно-технічних документів з метрології і стандартизації, використання їх у практичній діяльності;

- розуміння основних методів одержання й опрацювання метрологічних вимірів;

- розуміння основних положень і структуру державної системи сертифікації УкрСЕПРО;

- розуміння вимог до лабораторій і порядок їхньої акредитації;

- розуміння сутності та принципів системи гарантування безпеки харчових продуктів — НАССР.

 Програмні результати навчання:

- знати і розуміти основні концепції, теоретичні та практичні проблеми в галузі харчових технологій;

- підвищувати ефективність виробництва шляхом впровадження ресурсоощадних та конкурентоспроможних технологій, аналізувати стан і динаміку попиту на харчові продукти;

- мати базові навички проведення теоретичних та/або експериментальних наукових досліджень, що виконуються індивідуально та/або у складі наукової групи;

- підвищувати ефективність роботи шляхом поєднання самостійної та командної роботи;

- вміти укладати ділову документацію державною мовою;

- використовувати необхідною нормативною документацією в процесі розробки і застосування стандартів на продукцію, послуги, здійснювати пошук необхідної інформації в цьому напрямку;

- використовувати набуті знання метрологічних положень, правил і норм для підвищення об'єктивності контролю;

- демонструвати знання теоретичних та практичних засад метрології і стандартизації;

- уміння організовувати та проводити вимірювання;

- уміння оцінювати результати вимірювань;

- уміння застосовувати отримані знання для підвищення організаційно-технічного рівня виробництва з метою створення умов для випуску сертифікованої високоякісної, конкурентоспроможної харчової продукції.

 Короткий зміст курсу:

Вступ. Національна стандартизація в Україні. Система державних та відомчих служб зі стандартизації. Категорії і види стандартів. Порядок розробки і перегляду НД. Особливості стандартизації харчових продуктів і сировини. Державний нагляд і правові питання стандартизації. Державна система забезпечення єдності вимірювань. Одиниці вимірювань та їх еталони. Якість продукції, процес її формування, контроль за забезпеченням якості продукції. Методи управління якістю. Розробка та впровадження систем управління безпечністю харчових продуктів за концепцією НАССР. Системи управління якістю та екологічного менеджменту. Види та принципи сертифікації. Порядок сертифікації і систем якості в УкрСЕПРО.