Дисципліна «Основи медицини та гігієни харчування»  вивчається студентами спеціальності 091 – Біологія. Цей курс потрібний студентам для розширення теоретичної підготовленості та практичної діяльності в різних сферах біології. Вивчення даної дисципліни дає змогу науково обґрунтувати якість продуктів харчування людини і необхідність пошуку шляхів вирощування, харчової продукції, як сировини для приготування їжі, яка  відповідала б усім медичним та санітарно – гігієнічним нормам і нормативам в галузі харчування, додержання яких дозволяє поліпшити потенціал громадського здоров’я. Викладання даного курсу дає можливість навчити студентів правильному ставленню до власного харчування та здоров’я.

Метою дисципліни є вивчення  значення й ролі фізіології і гігієни харчування у процесах життєдіяльності людського організму. Зокрема подаються основні аспекти про будову травної системи і її роль у процесах травлення та засвоєння їжі. Висвітлюються основні відомості про енергетичні витрати організму, енергетичну цінність їжі та енергетичні потреби для людей різного віку, статі, інтенсивності праці. Вивчається також значення окремих груп харчових речовин у харчуванні людей.

В процесі викладання дисципліни вивчається матеріал про основні види харчування всіх верств населення та вимоги щодо раціонального, лікувально-профілактичного та дієтичного харчування дітей, робітників, зайнятих у шкідливих виробництвах, працівників сільського господарства. Подаються основні гігієнічні вимоги щодо використання харчових добавок, консервантів, концентратів у виробництві харчових продуктів. Детально розглядається особливості впливу природних та сторонніх токсичних речовин  та організмів, які містяться у продуктах харчування, на стан здоров’я людей, а також викладаються основні знання про харчові отруєння мікробного і немікробного походження, пов’язані із вживанням продуктів харчування. При вивченні курсу «Основи медицини та гігієни харчування» висвітлюються методи дослідження безпеки і гігієнічної експертизи харчових продуктів. Також розглядаються теоретичні аспекти гігієни харчування, характеристика альтернативних способів харчування, поширених серед населення.

Завданнями є вивчення теоретичних аспектів фізіології і гігієни харчування; будови та фізіологічних особливостей травної системи, резорбції харчових речовин у травному каналі, значення білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин та вітамінів у харчуванні людини, захворювань, пов’язаних з порушеннями харчування, енергетичної цінності продуктів харчування та їх ролі в життєдіяльності людини, вмісту природних та сторонніх токсичних речовин у харчових продуктах  та їх вплив на здоров’я людини,  гігієнічної оцінки основних груп продуктів харчування, гігієнічних вимог до використання харчових добавок, консервантів, концентратів у харчовій промисловості, основ раціонального, лікувально-профілактичного та дієтичного харчування, ролі харчової промисловості у створенні продуктів спеціального призначення, особливостей раціонального харчування різних груп населення, харчових отруєнь мікробного та немікробного походження, що виникають внаслідок вживання забруднених продуктів харчування, основ гігієнічної експертизи харчових продуктів.

       Практичні завдання:

 1. ознайомити студентів із сучасними методами дослідження фізіологічних функцій та навчити застосовувати деякі з них на практиці, що є фундаментом для формування навичок функціональної діагностики;

2. навчити студентів адекватно оцінювати функціональні можливості здорової людини.

 

          Місце дисципліни в структурно-логічній схемі підготовки здобувачів вищої освіти.

Навчальна дисципліна «Основи медицини та гігієни харчування» є обов’язковою і має вагоме значення в  структурно-логічній схемі підготовки фахівців і тісно пов’язана з іншими дисциплінами, зокрема: біологія, хімія, фізіологія рослин, біохімія, мікробіологія та іншими дисциплінами, знаннями яких студенти повинні оволодіти.