ТЕХНОЛОГІЯ ЗБЕРІГАННЯ ПЛОДІВ ТА ОВОЧІВ

 

Кафедра технологій харчових продуктів

Інженерно-технологічний факультет

 

Викладач: д.т.н., професор Заморська І.Л.

 

Aнотація:

Мета дисципліни: здобути теоретичні знання та набути практичних навичок із застосування технологій зберігання плодів та овочів.

Завдання дисципліни: оволодіти системою знань, достатньою для формування умінь і навичок із питань застосування технологій зберігання плодів та овочів.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати: біологічні основи лежкості; процеси, що відбуваються в плодах та овочах при зберіганні; матеріально-технічну базу зберігання плодів та овочів; технології зберігання плодів та овочів.

Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування та розвиток у студентів компетентностей:

–       здатність здійснювати виробництво харчових продуктів на основі розуміння сутності перетворень основних компонентів продовольчої сировини впродовж технологічного процесу;

–       здатність контролювати режими технологічних процесів;

–       здатність виконувати роботи з ефективного зберігання та перероблення рослинної сировини на основі розуміння сутності фізіологічних процесів, анатомічної будови та хімічного складу;

–       здатність до розв’язання типових спеціалізованих задач і вирішення проблем у галузі харчових технологій на основі розуміння сутності їхнього виникнення.

Внаслідок вивчення дисципліни студент повинен продемонструвати такі результати навчання: 

–         уявлення про оброблення науково-технічної інформації з різних джерел у контексті вирішення конкретних технологічних завдань;

–                      базові знання технологічних процесів харчових виробництв і закономірностей фізико-хімічних, біохімічних і мікробіологічних перетворень основних компонентів продовольчої сировини під час виробництва та зберігання харчових продуктів;

–                      вміти проводити технологічні, техніко-економічні розрахунки сировини, матеріальних ресурсів і заповнювати обліково-звітну документацію;

–                      базові знання з фізіологічних процесів, хімічного складу, анатомічної будови рослинної сировини з розумінням засад раціонального використання районованих і перспективних сортів для зберігання та перероблення в харчові продукти.