Мета курсу (інтегральна компетентність) — здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми у галузі лісового і мисливського господарства або у процесі навчання, що передбачає застосування певних теорій та методів лісівничої науки і характеризується  комплексністю  та відповідністю природних зональних умов.

Цілі курсу (програмні компетентності):

 

  1. Здатність спілкуватися державною мовою як усно, так і письмово.
  2. Здатність спілкуватися іноземною мовою.
  3. Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу.
  4. Знання та розуміння предметної області та розуміння професійної діяльності.
  5. Здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях.
  6. Здатність вчитися і оволодівати сучасними знаннями.

 

Програмні результати навчання:

  1. Прагнути до самоорганізації та самоосвіти.
  2. Проводити літературний пошук українською та іноземними мовами і аналізувати отриману інформацію.
  3. Результативно працювати у колективі.
  4. Виконувати чітко та якісно професійні завдання, удосконалювати технологію їх виконання та навчати інших.
  5. Організувати результативні та безпечні умови праці.
  6. Співпрацювати з фахівцями інших галузей знань, робити фаховий внесок у колективну роботу в рамках комплексних проектів формування об’єктів садово-паркового господарства, що охоплюють різні галузі знань.
  7. Володіти методами визначення джерел і шляхів надходження у навколишнє природне середовище шкідливих компонентів та здатність оцінити їх вплив на довкілля та стан здоров’я людини.

 

Короткий зміст курсу:

 

Історія становлення та розвитку дисципліни. Вклад у розвиток дисципліни видатних зоологів, мисливствознавців, лісівників. Фауна як предмет вивчення біології мисливських тварин. Орнітофауна та теріофауна. Походження та систематика птахів і ссавців. Еколого-біологічні особливості птахів. Загальна характеристика, зовнішня та внутрішня будова птахів. Періодичні явища в житті птахів. Систематичний огляд мисливських  птахів. Методика обліку птахів.   Охорона птахів. Покращення захисних властивостей лісового середовища. Загальна характеристика Класу Ссавців. Річний цикл життя та періодичні явища ссавців. Систематичний огляд мисливських звірів. Морфо-систематичний огляд ссавців. Характеристика рядів класу Ссавці: Комахоїдні, Рукокрилі, Гризуни, Зайцеподібні, Хижаки, Ратичні. Сприяння ссавців природному поновленню лісу та зменшенню пресу шкідників. Епідеміологічне значення ссавців лісу. Заходи, спрямованні на обмеження шкідливого впливу ссавців на ліс.