АНОТАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

«СТРАХУВАННЯ»

Мета навчальної дисципліни «Страхування» (інтегральна компетентність) – полягає в оволодінні теоретико-методичних та практичних навиків у сфері страхових взаємовідносин, вивченні сутності і форм прояву ризику, що сприятиме об'єктивній оцінці економічних процесів, розумінню суті, місця та значення страхування для успішного управління цими процесами.
Завдання навчальної дисципліни «Страхування» оволодіння майбутніми спеціалістами теоретико-методичних та практичних навиків розробки та здійснення страхових операцій, з'ясування ролі страхування в економічній розбудові суспільства; володіння не лише теоретичними знаннями, а й практичними навичками та вміння визначити сукупність заходів щодо ефективного страхового захисту.
Місце навчальної дисципліни в структурно-логічній схемі  підготовки здобувачів вищої освіти.
Навчальна дисципліна «Страхування» поглиблює та конкретизує знання студентів, здобуті в процесі вивчення дисциплін (пререквізити) «Мікроекономіка», «Макроекономіка, «Фінанси», «Гроші і кредит» з акцентом на проблематику надання широкого спектру страхових послуг як фізичним, так і юридичним особам. Глибоке вивчення навчальної дисципліни сприяє опануванню наступних компонентів освітньої програми, яким вона передує (пререквізити): «Соціальне страхування», «Страхові послуги та діяльність страхових організацій», «Місцеві фінанси», «Страховий менеджмент», «Фінансовий ринок» та інші – з акцентом на поглиблення уміння формування і реалізації управлінських рішень з питань організації і управління страховим бізнесом, ефективним використанням наявних ресурсів страхових компаній, оптимізації фінансових потоків страховиків і забезпечені на базі цього поєднання ефективного страхового захисту клієнтів страховиків і зростання добробуту власників страхових компаній.
Компетентності, яких набувають студенти в результаті вивчення дисципліни «Страхування»:
Загальні:
ЗК 02. Здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях.
ЗК 06. Здатність проведення досліджень на відповідному рівні
ЗК 07. Здатність вчитися і оволодівати сучасними знаннями.
ЗК 08. Здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел.
Спеціальні:
СК03. Здатність до діагностики стану фінансових систем (державні фінанси, у тому числі бюджетна та податкова системи, фінанси суб’єктів господарювання, фінанси домогосподарств, фінансові ринки, банківська система та страхування).
СК05. Здатність застосовувати знання законодавства у сфері монетарного, фіскального регулювання та регулювання фінансового ринку.
СК08. Здатність виконувати контрольні функції у сфері фінансів, банківської справи та страхування.
СК11. Здатність підтримувати належний рівень знань та постійно підвищувати свою професійну підготовку.
СК13. Здатність провадити професійну діяльність з фінансів, банківської справи та страхування на підприємствах аграрної сфери економіки.
СК14. Здатність застосовувати новітні наукові та прикладні досягнення фінансів, банківської справи та страхування у діяльності підприємств аграрної сфери економіки.
Програмні результати навчання з дисципліни «Страхування»:
ПР04. Знати механізм функціонування державних фінансів, у т.ч. бюджетної та податкової систем, фінансів суб’єктів господарювання, фінансів домогосподарств, фінансових ринків, банківської системи та страхування.
ПР05. Володіти методичним інструментарієм діагностики стану фінансових систем (державні фінанси, у т.ч. бюджетна та податкова системи, фінанси суб’єктів господарювання, фінанси домогосподарств, фінансові ринки, банківська система та страхування).
ПР07. Розуміти принципи, методи та інструменти державного та ринкового регулювання діяльності в сфері фінансів, банківської справи та страхування.
ПР11. Володіти методичним інструментарієм здійснення контрольних функцій у сфері фінансів, банківської справи та страхування.
ПР16. Застосовувати набуті теоретичні знання для розв’язання практичних завдань та змістовно інтерпретувати отримані результати.
ПР17. Визначати та планувати можливості особистого професійного розвитку.
ПР25. Розуміти особливості реалізації діяльності з фінансів, банківської справи та страхування на підприємствах аграрної сфери економіки.
ПР26. Застосовувати новітні досягнення фінансової науки у практичній діяльності, в тому числі – на підприємствах аграрної сфери економіки.

Зміст дисципліни за темами:

Тема 1. Сутність, принципи і роль страхування.

Тема 2. Класифікація страхування.

Тема 3. Страхові ризики та їх оцінка.

Тема 4. Страхова організація як основа страхової системи.

Тема 5. Державне регулювання страхової діяльності.

Тема 6. Загальна характеристика видової сукупності страхової діяльності.

Тема 7. Співстрахування та перестрахування.

Тема 8. Доходи, витрати, прибуток страховика.

Тема 9. Фінансова надійність страхової компанії.