Основним завданням сучасного технолога є забезпечення безперебійного протікання технологічних процесів харчових виробництв відповідно до чинних норм та нормативів. Структурними елементами будь-якої технології харчових виробництв є технологічне обладнання. Некоректна робота технологічного обладнання навіть однієї операції негативно впливає на перебіг всього технологічного процесу. Тому глибоке розуміння теоретичних основ роботи технологічного обладнання переробних підприємств є важливою частиною “hard skills” навичок сучасного технолога.

Метою курсу є поглиблене вивчення та розуміння основних принципів переміщення та зміни фізичних властивостей сільськогосподарської сировини та продукції тваринництва під час її перероблення на продукти харчування, розуміння принципів протікання технологічних процесів та роботи устаткування переробних підприємств, отримання навичок керування ними та модернізації.

Завдання дисципліни полягає у вивченні загальних відомостей про технології перероблення сільськогосподарської сировини; вивчення будови, принципу дії, механізмів регулювання обладнання для первинного оброблення сировини, обладнання для зміни фізико-хімічних властивостей продукції рослинництва та тваринництва.

Місце дисципліни у структурно-логічній схемі. Навчальна дисципліна технологічне обладнання галузі базується на компетентностях та програмних результатах, які були отримані здобувачами під час попереднього вивчення дисциплін: Автоматизація виробничих процесів; Інженерна і комп’ютерна графіка; Фізико-хімічні та біологічні основи обробки сировини в галузі; Фізика; Процеси і апарати харчових виробництв. Дисципліна передує Проектуванню підприємств галузі та готує здобувача до виконання дипломного проекту.