
Основи туризмознавства
Кафедра туризму та готельно-ресторанної справи
Факультет менеджменту
Викладач: к.е.н., доцент Тимчук С.В.
Aнотація: в курсі «Основи туризмознавства» на основі формування у студентів необхідних знаннь, обов’язкових для того, щоб оволодіти системою знань у сфері туризму, вивчити та оперувати понятійно-термінологічний апарат туризмології, туризмознавства.
Мета курсу (інтегральна компетентність) – є формування у студентами навичок творчого підходу до дослідження сутності категорії туризму й основних понять сфери туризму, формування у них вмінь досліджувати основні поняття сфери туризму; ознайомлення із типізацією та класифікацією туризму; формування знань щодо соціопсихологічних аспектів діяльності учасників туристичного бізнесу та вивчення основних туристичних організацій світу та напрямків туристичної політики України.
Основні завдання вивчення дисципліни це вивчення основних теоретичних положень дисципліни, а також вироблення навичок вибору нових форм та методів здійснення туристичної діяльності при створенні цілісної, ефективної та гнучкої системи управління в рекреаційній сфері в умовах розвитку ринкової економіки.
У результаті вивчення дисципліни студент повинен оволодіти такими загальними компетентностями:
– здатність зберігати та примножувати моральні, культурні, наукові цінності і досягнення суспільства на основі розуміння історії та закономірностей розвитку предметної області, її місця у загальній системі знань про природу і суспільство та у розвитку суспільства, техніки і технологій, використовувати різні види та форми рухової активності для активного відпочинку та ведення здорового способу життя;
– здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел;
- здатність працювати в міжнародному контексті.
У результаті вивчення дисципліни студент повинен оволодіти такими фаховими компетентностями:
– знання та розуміння предметної області та розуміння специфіки професійної діяльності;
– розуміння сучасних тенденцій і регіональних пріоритетів розвитку туризму в цілому та окремих його форм і видів;
– розуміння процесів організації туристичних подорожей і комплексного туристичного обслуговування (готельного, ресторанного, транспортного, екскурсійного, рекреаційного);
– розуміння принципів, процесів і технологій організації роботи суб’єкта туристичної індустрії та її підсистем;
– здатність діяти у правовому полі, керуватися нормами законодавства;
- розуміння основних понять та концепцій сільського (зеленого) туризму.
Програмними результатами навчання є:
- знати, розуміти і вміти використовувати на практиці базові поняття з теорії туризму, організації туристичного процесу та туристичної діяльності суб’єктів ринку туристичних послуг, а також світоглядних та суміжних наук;
- знати і розуміти основні форми і види туризму, їх поділ.