Основи туризмознавства

 Кафедра туризму та готельно-ресторанної справи

Факультет менеджменту

 Викладач: к.е.н., доцент Тимчук С.В.

 Aнотація: в курсі «Основи туризмознавства» на основі формування у студентів необхідних знаннь, обов’язкових для того, щоб оволодіти системою знань у сфері туризму, вивчити та оперувати понятійно-термінологічний апарат туризмології, туризмознавства.

Мета курсу (інтегральна компетентність) – є формування у студентами навичок творчого підходу до дослідження сутності категорії туризму й основних понять сфери туризму, формування у них вмінь досліджувати основні поняття сфери туризму; ознайомлення із типізацією та класифікацією туризму; формування знань щодо соціопсихологічних аспектів діяльності учасників туристичного бізнесу та вивчення основних туристичних організацій світу та напрямків туристичної політики України.

Основні завдання вивчення дисципліни це вивчення основних теоретичних положень дисципліни, а також вироблення навичок вибору нових форм та методів здійснення туристичної діяльності при створенні цілісної, ефективної та гнучкої системи управління в рекреаційній сфері в умовах розвитку ринкової економіки.

У результаті вивчення дисципліни студент повинен оволодіти такими загальними компетентностями:

–      здатність зберігати та примножувати моральні, культурні, наукові цінності і досягнення суспільства на основі розуміння історії та закономірностей розвитку предметної області, її місця у загальній системі знань про природу і суспільство та у розвитку суспільства, техніки і технологій, використовувати різні види та форми рухової активності для активного відпочинку та ведення здорового способу життя;

–      здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел;

- здатність працювати в міжнародному контексті.

У результаті вивчення дисципліни студент повинен оволодіти такими фаховими компетентностями:

–      знання та розуміння предметної області та розуміння специфіки професійної діяльності;

–      розуміння сучасних тенденцій і регіональних пріоритетів розвитку туризму в цілому та окремих його форм і видів;

–       розуміння процесів організації туристичних подорожей і комплексного туристичного обслуговування (готельного, ресторанного, транспортного, екскурсійного, рекреаційного);

–       розуміння принципів, процесів і технологій організації роботи суб’єкта туристичної індустрії та її підсистем;

–       здатність діяти у правовому полі, керуватися нормами законодавства;

 - розуміння основних понять та концепцій сільського (зеленого) туризму.

Програмними результатами навчання є:

-  знати, розуміти і вміти використовувати на практиці базові поняття з теорії туризму, організації туристичного процесу та туристичної діяльності суб’єктів ринку туристичних послуг, а також світоглядних та суміжних наук;

 - знати і розуміти основні форми і види туризму, їх поділ.