Метою дисципліни є вивчення будови, основних фізико-механічних, хімічних властивостей і вад деревини що формують споживчі властивості лісових матеріалів та продуктів, які отримують зі стовбура, коріння і крони дерева. Вивчення державних і галузевих стандартів та технічних умов на основні види лісової продукції.

Завдання дисципліни полягає в вивчені особливостей будови деревини хвойних та листяних порід, основних фізичних та хімічні властивостей, вад деревини та причини їх появ, науково-теоретичних та методичних основ стандартизації, засвоєння основних діагностичних ознак деревини промислових порід, оцінки впливу вад та аномалій деревини, основ раціонального розкряжування хлистів, основних видів продукції, що виробляється з деревини, категорій та видів стандарті, особливостей стандартизації лісової продукції, кон'юктюри лісових ресурсів на сучасний момент та факторів, які її формують.