ТЕХНОЛОГІЯ ЗБЕРІГАННЯ і переробки плодоовочевої продукції

 

Кафедра технологій харчових продуктів

Інженерно-технологічний факультет

 

Викладач: д.т.н., доцент Заморська І.Л.

 

Aнотація:

Мета курсу (інтегральна компетентність) — здобути глибокі теоретичні знання та набути практичних навичок з технології зберігання плодів та овочів, застосування прогресивних технологій зберігання і переробки плодоовочевої продукції, направлених на підвищення якості продукції.

Цілі курсу (програмні компетентності):

-           розуміння особливостей теоретичних основ та процесів, що відбуваються в плодах і овочах під час холодильного зберігання;

-           здатність впроваджувати у виробництво технології зберігання плодів та овочів на основі розуміння сутності фізичних, фізіологічних, біохімічних процесів впродовж холодильного зберігання;

-           здатність управляти технологічними процесами холодильного зберігання з використанням технічного, інформаційного та програмного забезпечення;

-           здатність розробляти нові та удосконалювати існуючі технології зберігання плодів та овочів в охолодженому стані з врахуванням принципів раціонального харчування, ресурсозаощадження та інтенсифікації технологічних процесів;

-           здатність організовувати та проводити контроль якості і безпечності плодів та овочів впродовж їхнього холодильного зберігання із застосуванням сучасних методів;

-           здатність укладати ділову документацію та проводити технологічні розрахунки на підприємствах холодильного зберігання;

-           здатність обирати та експлуатувати технологічне обладнання, що використовується при зберіганні плодоовочевої продукції в охолодженому стані, складати технологічні схеми холодильного зберігання плодів та овочів;

-           здатність формувати практичні рекомендації щодо впровадження сучасних технологій холодильного зберігання плодів та овочів в харчовій промисловості;

-           здатність працювати з нормативною документацією на плодоовочеву продукцію.

Програмні результати навчання:

-           знати і розуміти основні концепції, теоретичні та практичні проблеми в
технології зберігання плодів та овочів в охолодженому стані;

-           знати наукові основи технологічних процесів холодильного зберігання та
закономірності фізико-хімічних, біохімічних і мікробіологічних перетворень
основних компонентів плодів та овочів впродовж зберігання;

-           вміти організовувати, контролювати та управляти технологічними процесами зберігання плодів та овочів в охолодженому стані, у тому числі із
застосуванням технічних засобів автоматизації і систем керування;

-           вміти розробляти проекти технічних умов і технологічних інструкцій на
харчові продукти.

-           знати передову матеріально-технічну базу  та передові технології для зберігання плодів та овочів в охолодженому стані;

-           вміти обирати сучасне обладнання для технічного оснащення нових або
реконструйованих підприємств зі зберігання плодоовочевої продукції;

-           вміти організовувати збирання продукції, призначеної для тривалого зберігання та її товарну обробку, спланувати і розмістити продукцію в різних типах сховищ, спостерігати за режимом і якістю продукції під час її зберігання;

-           вміти обирати кращу прогресивну технологію зберігання за якісними, економічними показниками, моделювати і оптимізувати технологічний процес виробництва;

-           вміти визначати техніко-економічні показники зберігання плодів і овочів та аналізувати їхні результати;

-           вміти визначати основні показники якості свіжої плодоовочевої продукції.

Короткий зміст курсу:

Харчове та лікувально-дієтичне значення свіжих плодів та овочів. Ефективність холодильного зберігання. Вплив умов вирощування на якість і тривалість зберігання плодів та овочів. Показники ступеня стиглості та оптимальні строки збирання продукції. Науково-теоретичні основи зберігання плодів та овочів. Фактори, що впливають на тривалість і якість зберігання плодоовочевої продукції. Показники якості свіжої плодоовочевої продукції. Матеріально-технічна база зберігання плодів та овочів. Технологія зберігання картоплі, коренеплодів, капустяних та цибулевих овочів. Технологія зберігання  плодових і зеленних овочів. Технологія зберігання плодів зерняткових, кісточкових і ягідних культур.  Технологія зберігання винограду, цитрусових і горіхів.