ТЕХНОЛОГІЯ ЗБЕРІГАННЯ і переробки плодоовочевої продукції
Кафедра технологій харчових продуктів
Інженерно-технологічний факультет
Викладач: д.т.н., доцент Заморська І.Л.
Aнотація:
Мета курсу (інтегральна компетентність) — здобути глибокі теоретичні знання та набути практичних навичок з технології зберігання плодів та овочів, застосування прогресивних технологій зберігання і переробки плодоовочевої продукції, направлених на підвищення якості продукції.
Цілі курсу (програмні компетентності):
- розуміння особливостей теоретичних основ та процесів, що відбуваються в плодах і овочах під час холодильного зберігання;
- здатність впроваджувати у виробництво технології зберігання плодів та овочів на основі розуміння сутності фізичних, фізіологічних, біохімічних процесів впродовж холодильного зберігання;
- здатність управляти технологічними процесами холодильного зберігання з використанням технічного, інформаційного та програмного забезпечення;
- здатність розробляти нові та удосконалювати існуючі технології зберігання плодів та овочів в охолодженому стані з врахуванням принципів раціонального харчування, ресурсозаощадження та інтенсифікації технологічних процесів;
- здатність організовувати та проводити контроль якості і безпечності плодів та овочів впродовж їхнього холодильного зберігання із застосуванням сучасних методів;
- здатність укладати ділову документацію та проводити технологічні розрахунки на підприємствах холодильного зберігання;
- здатність обирати та експлуатувати технологічне обладнання, що використовується при зберіганні плодоовочевої продукції в охолодженому стані, складати технологічні схеми холодильного зберігання плодів та овочів;
- здатність формувати практичні рекомендації щодо впровадження сучасних технологій холодильного зберігання плодів та овочів в харчовій промисловості;
- здатність працювати з нормативною документацією на плодоовочеву продукцію.
Програмні результати навчання:
-
знати
і розуміти основні концепції, теоретичні та практичні проблеми в
технології зберігання плодів та овочів в
охолодженому стані;
-
знати
наукові основи технологічних процесів холодильного зберігання та
закономірності фізико-хімічних, біохімічних і мікробіологічних перетворень
основних компонентів плодів та овочів впродовж зберігання;
-
вміти
організовувати, контролювати та управляти технологічними процесами зберігання плодів та овочів в охолодженому
стані, у тому числі із
застосуванням технічних засобів автоматизації і систем керування;
-
вміти
розробляти проекти технічних умов і технологічних інструкцій на
харчові продукти.
- знати передову матеріально-технічну базу та передові технології для зберігання плодів та овочів в охолодженому стані;
-
вміти обирати сучасне
обладнання для технічного оснащення нових або
реконструйованих підприємств зі
зберігання плодоовочевої продукції;
- вміти організовувати збирання продукції, призначеної для тривалого зберігання та її товарну обробку, спланувати і розмістити продукцію в різних типах сховищ, спостерігати за режимом і якістю продукції під час її зберігання;
- вміти обирати кращу прогресивну технологію зберігання за якісними, економічними показниками, моделювати і оптимізувати технологічний процес виробництва;
- вміти визначати техніко-економічні показники зберігання плодів і овочів та аналізувати їхні результати;
- вміти визначати основні показники якості свіжої плодоовочевої продукції.
Короткий зміст курсу:
Харчове та лікувально-дієтичне значення свіжих плодів та овочів. Ефективність холодильного зберігання. Вплив умов вирощування на якість і тривалість зберігання плодів та овочів. Показники ступеня стиглості та оптимальні строки збирання продукції. Науково-теоретичні основи зберігання плодів та овочів. Фактори, що впливають на тривалість і якість зберігання плодоовочевої продукції. Показники якості свіжої плодоовочевої продукції. Матеріально-технічна база зберігання плодів та овочів. Технологія зберігання картоплі, коренеплодів, капустяних та цибулевих овочів. Технологія зберігання плодових і зеленних овочів. Технологія зберігання плодів зерняткових, кісточкових і ягідних культур. Технологія зберігання винограду, цитрусових і горіхів.
- Викладач: Заморська Ірина Леонідівна