Біологічне різноманіття України є її національним багатством, тому його збереження та невиснажливе використання розглядається як один з пріоритетів у сфері природокористування, екологічної безпеки та охорони природи.У системі заходів збереження навколишнього середовища вирішальну роль відіграватимуть фітоценози природних та антропогенно порушених комплексів. Тому вивчення структурної та функціональної організації фітоценозів дозволить вирішити проблему оптимізації довкілля та застосувати знання при формуванні штучних фітоценозів у садово-парковому будівництві.

Фітоценологія – комплексна наука, яка узагальнює знання з ботаніки, екології, дендрології і лісівництва та сприяє формуванню цілісного уявлення про структуру, динаміку та функціонування паркових фітоценозів.

 Метою курсу є засвоєння навчального матеріалу про структурну та функціональну організацію паркових фітоценозів, їх динаміку та особливості класифікації. 

Особливістю курсу фітоценології є вивчення основних типів рослинності природних і культурних фітоценозів.    

Основне завдання дисципліни – формування знань про основні положення сучасної фітоценології як науки, властивості паркових фітоценозів та закономірності їх змін.