Мета:  вивчення студентами основних засад та термінології стандартизації, формування систематичних знань про основи організації робіт з стандартизації та управління якістю продукції рослинництва, ознайомлення з сучасним станом і перспективами розвитку стандартизації відповідно до міжнародних стандартів, вивчення основ оцінки якості продукції рослинництва, подання основних відомостей про міжнародну і Європейську діяльність стандартизації та участь у ній України.

Завдання: навчити сучасних фахівців впевнено орієнтуватися у питаннях стандартизації, сертифікації та управління якістю продукції; ознайомити студентів з основними нормативними документами у сфері стандартизації, чинними в Україні, з організацією робіт із стандартизації, з правилами розроблення та застосування стандартів; вивчити методи контролю якості продукції рослинництва і порівняти фактичні показники якості з плановими.

Дисципліна «Стандартизація та управління якістю продукції рослинництва» вивчається після дисциплін «Фізика», «Ботаніка», «Фізіологія рослин», «Агрохімія», «Овочівництво», «Рослинництво з основами кормовиробництва», «Плодівництво», «Ентомологія», «Фітопатологія» та передує вивченню дисципліни «Хімічний захист рослин» і «Основи карантину рослин».

Програмні результати навчання:

  • Розуміти причинно-наслідкові зв’язки розвитку суспільства й уміння їх використовувати в професійній і соціальній діяльності, застосовувати сучасні науково-технічні досягнення світової культури та цивілізації.
  • Уміти використовувати статистично-математичні методи та інформаційні технології.
  • Демонструвати знання і розуміння принципів фізіологічних процесів рослин в обсязі, необхідному для освоєння фундаментальних та професійних дисциплін в обсязі, необхідному для освоєння фундаментальних і професійних дисциплін.
  • Володіти знаннями з професійних дисциплін  в обсязі, необхідному для спеціалізованої професійної роботи за спеціальністю захист і карантин рослин.
  • Уміти координувати, інтегрувати та удосконалювати організацію виробничих процесів під час проведення заходів із захисту рослин.
  • Дотримуватись вимог законодавства у сфері захисту і карантину рослин та оперативно реагувати на зміни в законодавстві.

 

Компетентності:

Інтегральна – здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми професійної діяльності за спеціальністю захист і карантин рослин і застосовувати теоретичні знання та методи фітосанітарного моніторингу, огляду, аналізу, експертизи, що характеризуються комплексністю та невизначеністю умов.

 

Загальні

  • Здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях.
  • Знання та розуміння предметної області та розуміння професійної діяльності.
  • Навички використання інформаційних і комунікаційних технологій для професійної діяльності.
  • Здатність вчитися і оволодівати сучасними знаннями та пошуку.
  • Здатність працювати в міжнародному контексті.
  • Здатність реалізувати свої права і обов’язки як члена суспільства, усвідомлювати цінності громадянського (вільного демократичного) суспільства та необхідність його сталого розвитку, верховенства права, прав і свобод людини і громадянина в Україні.
  • Здатність зберігати та примножувати моральні, культурні, наукові цінності і досягнення суспільства на основі розуміння історії та закономірностей розвитку предметної області, її місця у загальній системі знань про природу і суспільство та у розвитку суспільства, техніки і технологій, використовувати різні види та форми рухової активності для активного відпочинку та ведення здорового способу життя.

Фахові

  • Здатність інспектувати об'єкти регулювання з метою забезпечення дотримання фітосанітарних заходів у процесі їх виробництва, зберігання, транспортування, реалізації під час експорту, імпорту, транзиту продукції рослинного походження.
  • Здатність виявляти, локалізовувати і ліквідовувати регульовані шкідливі організми за результатами інспектування та фітосанітарної експертизи
  • Здатність організовувати заходи із захисту і карантину рослин підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності та громадянами, діяльність яких пов'язана з користуванням землею, водними об'єктами, вирощуванням рослин сільськогосподарського та іншого призначення, їх реалізацією, переробкою, зберіганням і використанням.