Навчальна дисципліна «Холодильна техніка та технологія» базується на компетентностях і програмних результатах, отриманих здобувачами в результаті вивчення на попередніх курсах таких дисциплін: Хімія органічна; Хімія фізична і колоїдна; Біохімія;  Харчова хімія; Фізика; Вступ до фаху; Фізико-хімічні та біологічні основи обробки сировини в галузі; Мікробіологія в галузі; Теплотехніка; Електротехніка; Процеси і апарати харчових виробництв. Дисципліна передує вивченню курсів: Технологія консервування плодів та овочів; Технологія оздоровчих харчових продуктів; Технологічне обладнання галузі; Проектування підприємств галузі; Промислова екологія переробних підприємств.

Мета курсу — набуття і засвоєння здобувачами знань про основні біохімічні, фізико-хімічні та структурні зміни в сировині та готовій продукції, що піддаються дії низьких температур на виробництві; принципів та способів отримання,  розподілення та використання штучного холоду на підприємствах харчової та переробної промисловості й інших галузей господарчого комплексу; поглибити розуміння будови, технологічних процесів роботи й особливостей монтажу холодильних машин та обладнання і засвоїти методи розрахунку їх основних параметрів; вивчити основні положення раціонального проектування холодильних камер.

Завдання курсу – розуміння особливостей виробництва, розподілення та використання штучного холоду на підприємствах харчової та переробної промисловості і інших галузях господарчого комплексу; раціональне впровадження у виробництво нових технологій холодильної обробки харчових продуктів на основі розуміння процесів перетворень основних компонентів продовольчої сировини впродовж технологічного процесу; здатність управляти процесами охолодження та заморожування з використанням технічного, інформаційного та програмного забезпечення.