Дослідження харчових продуктів з метою контролю їх якості і безпеки є однією з найважливіших задач в технологіях харчування. Останнім часом виробники з метою розширення ринків збуту безперервно збільшують номенклатуру харчових продуктів, змінюють рецептуру їх приготування, зовнішній вигляд, використовують перспективні з їх точки зору види сировини, розробляють нові типи харчових продуктів. Це призводить до суттєвої зміни складу сучасних продуктів, де виникає необхідність визначати вміст консервантів, штучних барвників і ароматизаторів, важких металів, пестицидів, радіоактивних ізотопів, патогенних мікроорганізмів, канцерогенних вуглеводнів та ін. Контроль за якістю таких виробів стає усе більше скрутним.

Дослідження харчової продукції здійснюють за допомогою великої кількості методів, які поділяють залежно від вибраних для вимірювань властивостей речовин та застосовного обладнання на групи: хімічні, біохімічні, електрохімічні, оптичні, резонансні, термічні, хроматографічні, спектральні, реологічні та ін. Кожна з вказаних вище груп включає до себе декілька конкретних видів аналізів.

Поряд з існуванням стандартизованих методів аналізу, виникають нові методи дослідження, такі як адсорбційна мас-спектрометрія та емісійна спектроскопія, газова та газорідинна хроматографія, капілярний електрофорез, ядерний магнітний резонанс, електронна мікроскопія та ін. При цьому створюються більш сучасні прилади, спеціалізовані датчики, збільшується число контрольно-вимірювальної апаратури. Зрозуміло, що наявність такої великої кількості інструментальних методів аналізу потребує необхідності ознайомити майбутніх вчених-дослідників з основними сучасними методами аналізу. 

Метою курсу дисципліни «СІМКХВ» є ознайомлення з сучасними методами дослідження харчової продукції, оволодіння відповідними методиками аналізу та навичками користування приладами та обладнанням під час наукових досліджень. 

Здобувачі спеціальності 181 "Харчові технології" мають бути ознайомленні з методами визначення складу, структури і властивостей продовольчої сировини і харчових продуктів. Вивчення дисципліни відкриває для майбутніх спеціалістів харчової промисловості великі можливості під час розв’язання різноманітних задач, що зустрінуться в їх подальшій практичній діяльності, пов’язаній з оцінкою якості й безпечності харчових продуктів.